Planinarska akcija „Prelazak Poslonskih planina“

Planinarsko društvo „Varnica 2012“, uspešno je u subotu, 17.12.2022. godine izvelo akciju „Prelazak Poslonskih planina“.
✅ Akcija je započeta okupljanjem planinara u jutarnjim satima na parkingu manastira Svetog Romana, najstarijeg manastira na teritoriji opštine Ražanj iz IX veka. Akciju su otvorili predsednik planinarskog društva gospodin Momčilo Milovanović i Jelica Milenković koja je planinarima ispred TO Opštine Ražanj i Opštine poželela dobrodišlicu, prijatno druženje i uspešnu planinarsku akciju.
✅ Nakon otvaranja, planinari su obeleženom stazom krenuli ka severu i severoistoku – najvišem vrhu Poslonskih planina – Cerovačka Vetrenja (491 m) i uzvišenju Varnica gde su u planinarskom domu posluženi kafom, čajem i ručkom.
✅ U saradnji sa Ženskom poljoprivredno-socijalnom zadrugom „Ražanjke“, predsednica zadruge gospođa Mirna Marković je planinare poslužila vrućom pogačom iz crepulje – ručno izrađene glinene posude koju izrađuju članice zadruge i ujedno bave očuvanjem crepuljarstva – starog zanata koji datira iz XIX veka po kome je ražanjski kraj daleko poznat.
✅ Nakon kraćeg odmora, ručka i prijatnog druženja uz pucketanje vatre u kaminu, predsednik društva iskazao je zahvalnost i uručio prigodne zahvalnice za učešće i doprinos akciji PSD „Jukten“ iz Trstenika, PK „Javorak“ iz Paraćina, PDK „Juhor“ i PK „Runolist“ iz Jagodine, LU „Varnica“, TO Opštine Ražanj, Zadruzi „Ražanjke“ i gostima iz Vrnjačke Banje. Posle dodele zahvalnica, usledio je spust ka Ražnju, dolazak u centar Ražnja i poseta Etno gazdinstva „Stambolić“ gde su planinari posluženi domaćim proizvodma iz „Taštine kuhinje“ i imali priliku da degustiraju novo vino u ponudi gazdinstva – Vino od dunja „Jelena“ domaćina Dejana Stambolića.
Fotograf: Tomislav Dimitrijević Tomako