MIHOLJSKI SUSRETI SELA – VITOŠEVAC 24.10.2022.

Manifestacija „Miholjski susreti sela” ove godine održana je prvi put na teritoriji opštine Ražanj u Vitoševcu pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o selu. Započeta je Svetom liturgijom u hramu svete Prepodobne mati Paraskeve – Sveta Petke. Zatim je nastavljena Turnirom u malom fudbalu na terenu OŠ „Vuk Karadžić“ na kome su učestvovale ekipe OŠ „Ivan Vušović“ Ražanj i OŠ „Vuk Karadžić“ Vitoševac. 
 
Druga u nizu aktivnost manifestacije, takođe takmičarskog karaktera posvećena je bila drevnoj, misaonoj igri – šahu (turnir u šahu). U ovoj igri inteligencije i strategije koja je bila održana u prostorijama OŠ „Vuk Кaradžić“ u Vitoševcu učestvovale su ekipe mesne zajednice Novi Bračin, Stari Bračin, Ražanj, Poslon i Varoš.
 
Nakon turnira u malom fudbalu koji je bio namenjen deci i turnira u šahu namenjenog odraslim osobama muškog pola usledila je takmičarska izložba na platou ispred Doma kulture u Vitoševcu. Učesnici su bile žene, domaćice, predstavnice sela/grada koje su se takmičile u dve kategorije – domaća radinost i nacionalna kuhinja.
 
Učesnice su se izuzetno potrudile i na optimalan način predstavile svoje dragocene ručne radove, razmenile iskustva, recepte, tehnike veza, pletenja i sl., dok su posetioci imali priliku da pored uživanja u izložbi ujedno degustiraju ukusne, tradicionalne specijalitete i od ljubaznih domaćica dobiju po koji savet o pripremi tradicionalnih jela.
 
Manifestacija je pored navedenih aktivnosti okupila i lokalne proizvođače, udruženja i predstavnike radionica sa teritorije opštine koji su tokom trajanja izložbe prezentovali svoje proizvode. Vinarija „Aleksandar Todorović“ iz Lipovca, Udruženje pčelara „Ražanj“, “Ženska poljoprivredno-socijalna zadruga „Ražanjke“, Udruženje „Etno konac“, Poljoprivredno gazdinstvo „Stambolić“ – „Taština kuhinja“, Turistička organizacija opštine Ražanj, Poljoprivredno gazdinstvo „Milosavljević“ i Gazdinstvo „Petrović“ – proizvodnja crepulja. 
 
Tokom trajanja manifestacije predstavljena je Crepulja – tradicionalna posuda od gline koja „daje“ poseban ukus hrani pripremljenoj u njoj. Za vreme trajanja izložbe, ispod sača u crepulji su se krčkale butkice u sosu pripremane za učesnike manifestacije.
 
Nakon interesantnog dnevnog programa manifestacija je u večernjim satima nastavljena prigodnim kulturno-umetničkim programom „Poselo kod stare česme“. Program se sastojao od prikaza narodnih običaja i nastupa КUD-a „Vitoševac“ i ansambla КUD-a „Vidovdanski vez“ iz Smilovca. Tokom programa iz svog bogatog repertoara stihove svojih pesama kazivala je gospođa Кaja Nikolić. U nastavku programa usledio je i Кviz znanja iz oblasti poljoprivrede u kome su učestvovale ekipe КUD-a „Vidovdanski vez“ i КUD-a „Vitoševac“. 
 
„Cilj nam je bio da okupimo predstavnike sela opšine Ražanj, predstavimo naša sela, našu tradiciju, narodne običaje, kulturu, igru, pesmu, gastronomiju i lokalno kulturno nasleđe, jer je kulturno najveće bogatstvo koje jedan narod može imati. Mi ga i te kako imamo. Stoga smo manifestaciju detaljno osmislili, potrudili se da spojimo verske i seoske običaje, kulturno-sporstske aktivnosti, povežemo lokalne proizvođače, udruženja, probudimo sportski duh takmičenja, podstaknemo zajedničko delovanje za bolje uslove života na selu u samoj opštini. U cilju očuvanja seoskih sredina, kao i čuvanje i promocija lokalne kulture i tradicionalnih vrednosti, Opština Ražanj će i u ubuduće nastaviti sa podrškom i ovakvom vidu – manifestacionom animiranju stanovnika seoskih sredina na području opštine Ražanj.“− Jelica Milenković v.d. direktora Turističke organizacije Opštine Ražanj.