Kroz Ražanj je nekada prolazio čuveni Rimski drum, sagrađen 33 godine posle Hrista, čiji ostaci postoje i danas – Via Militaris, potom Carigradski drum, a danas Auto-put. U skladu sa međunarodnim značajem puta , ko je bio njegov vlasnik bio je i gospodar Balkana, vodio je od Beograda preko Moravske doline, Ćuprije, Paraćina, Ražnja, Bovna, Sofije do Carigrada. U srednjem veku putopisci beleže da je Ražanj bio glavna stanica na tom putu. Istim ovim putem, Ćirilo i Metodije doneli su pismenost i hrišćanstvo, Turci pošli da osvoje Evropu, a pre svih njih, Rimljani doneli prve sadnice vinove loze na stari kontinent. Većim delom ovog druma prolazi auto- put Beograd- Niš, deonica jednog od najznačajnijih panevropskih saobraćajnih koridora (koridor 10). Ostaci Rimskog puta nađeni su sredinom XVI veka.

Sveta planina Mojsinje – U vreme srednjovekovne srpske države, na Mojsinjskim planinama se nije moglo čuti osim zvona zvona i skandiranja monaha iz svetih crkava i manastira. Danas postoje samo ostaci većine ovih verskih objekata, a one sačuvane skrivene su u dubinama šumskih dolina sa potocima koji padaju u reku Južnu Moravu. Ova planina je bila centar duhovnosti u srednjovekovnoj Srbiji. Prema legendi, 77 crkava i manastira bili su naseljeni monasi sa Atosa pred turskom najezdom. Danas Srpsku Svetu Goru krasi preostalih 28 manastira i crkava koji nam govore priču o životu u ovom području koje ukazuje se na blizinu velikog istorijskog i kulturnog blaga. Mojsinjske planine su reprezentativan i specifičan pejzaž u Srbiji, tipičan za centralnu Srbiju i region Pomoravlje, zbog istinskih prirodnih vrednosti i značaja za očuvanje osobina i vrednosti ruralnog pejzaža koncentrisanog na malom prostoru, a pre svega zbog specifične geološke strukture . Najveći značaj iz ove grupe verskih objekata ima

Manastir Sv.Roman– nepokretno kulturno dobro od velikog značaja. Nalazi se uz samu desnu obalu Južne Morave. Ovaj manastir datira s početkom 9.veka te spada u manastire izgrađene pre Nemanjića. U manastiru počivaju mošti Romana Sinaita koji je proglašen svetiteljem o čijem  se životu samo nagađa. Iako tri puta obnavljan, vernici ovaj manastir nazivaju „osmim čudom sveta“. Pored dobro poznatih isceliteljskih moći na ovoj lokaciji, vernici pričaju i o velikoj milosti Sv.Romana koji ispunjava svaku dobronamernu i iskrenu molitvu. Zbog toga je manastir Sv.Roman  već poznata destinacija verskog turizma.

Crkva Sv. proroka Ilije u Ražnju je posebnog kulturnog i istorijskog značaja , nalazi u Ražnju,. Crkva Sv. proroka Ilije u Ražnju sazidana je 1841. godine, a obnovljena 1930-32. godine. Spomenik kulture, pre svega svojim arhitektonskim oblicima, predstavlja karakterističan primer sakralnog graditeljstva u Srbiji Miloševog vremena, kakav se u ovom graničnom pojasu retko sreće.

Manastir svetih Apostola Petra i Pavla se nalazi na svega 10-tak km od Ražnja u selu Grabovo. Sagradjen 110 godina pre otkrića Amerike.
Opirući se svim iskušenjima kroz vekove, uvek je služio kao mesto molitvenog okupljanja vernog naroda ovog kraja.
Dva puta spaljivan od strane turaka uvek je iznova vaskrsavao.
Posle progona monaštva u zadnjih 200 godina služila je kao parohijska crkva koja je okupljala  verni narod i davala utočiste borcima u bratoubilačkom ratu, seoskim učiteljima i sveštenicima..
 
Godine 2014-te po blagoslovi njegovog preosveštenstva episkopa kruševačkoga G.G. Davida ova bogomolja postaje ponovo manastir.
Pocinje treća po redu obnova koja se privodi kraju.
Danas je to aktivan ženski manastir koji čuva mošti 75 svetitelja i repliku ikone Bogorodice Jerusalimske.

Kuća „Moravka”  je sagrađena u prvoj polovini XIX veka i predstavlja nepokretno kulturno dobro koje nam dočarava izgled kuće Moravskog stila.

Izrada crepulja u selu Rujište kod Ražnja je zanat koji datira iz XIX veka. Ove crepulje se izrađuju od dve vrste gline – „lulavice“ i peskovite, a obe se kopaju na Crepuljarskom brdu. Proces izrade obuhvata: kopanje gline; mešanje gline gaženjem; ručno oblikovanje posuda; sušenje; „kalaisanje“ ostacima sa sastruganih crepulja („struganka“), prskanje vodom i zaglađivanje; sušenje – „dimljenje“; pečenje u „furuni“; vezivanje žicom i „pepelisanje“ pepelom iz furune. Ražanske crepulje se izrađuju u tri veličine, sa i bez rupe u sredini. U crepuljama sa rupom, peku se hleb i pogača, a u crepuljama bez rupe se pripremaju različita jela.Izradom crepulja u selu Rujište tradicionalno se bave muškarci, ali danas ovim zanatom počinju da se bave i žene. Ražanjsko crepuljarstvo je upisano u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa 2019.godine pod rednim brojem 47. Link ka sajtu https://razanjkeorg.rs/

Spomen kuća Save Jeremića u Poslonu (podignuta 1930.godine) Vlada Republike Srbije je 2002.godine proglasila spomenikom kulture shvatajući značaj i doprinos koji je Sava Jeremić podario srpstvu svojom svirkom, trajno sačuvajući tradiciju i duh tople srpske duše za generacije koje dolaze . Inače, Sava jeremić (1904-1989) je bio poznati srpski frulaš i solista Radio Beograda. Za sobom je ostavio tekovinu u vidu trajno zabeleženih snimaka narodnih kola i igara. Najveći uspeh je postigao na Međunarodnom festivalu folklora u Langolenu 1953.godine osvojivši prvo mesto kolom „Paraćinka“.