Gastronomska ponuda

U opštini Ražanj, koja je ekološka i u kojoj je poljoprivreda najzastupljenija delatnost, ima sve preduslove za projzvodnju zdravog voća i povrća kao i preradu u organske projzvode. Udruživanjem projzvođača, standardizacijom kvaliteta projzvoda i njihovim brendiranjem i iskorišćavanjem blagodeti gastro manifestacija pravi se ozbiljan korak ka otvorenom tržištu.Ova vrsta turizma alat je za promovisanje svih vrsta resursa, uključuje čak i očuvanje baštine u svim njenim oblicima. Pravilno upravljanje gastro turizmom uključuje stalno istraživanje i zahteva multidisiplinaran i fleksibilan pristup, a ova grana turizma ujedno podstiče kreativnost i preduzetništvo. Udruženje žena „Etno konac“ u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Ražanj se dokazalo u pripremi specijaliteta iz naših krajeva i ma međunarodnim manifestacijama- festival hrane „Kuhinje sveta“, Beogradski manifest i drugi sajmovi. Jela i specijaliteti koja se promovišu a predstavljaju jedinstvene za naše podneblje su: peciva i jela iz crepulje, jela od divljači, hladna predjela (červiš, bobove pihtije). Opština Ražanj u saradnji sa nevladinim sektorom je na ozbiljnom putu da se izdvoji kao posebna gastro turistička destinacija.

Vinarije u Ražnju, kao deo brenda Carigradskog vinskog druma, privlače ljubitelje vina, priče, ukusne hrane karakteristične za ovo podneblje. U njihovim kapacitetima moguće je organizovati i prezentacije i poslovne skupove do 30-ak ljudi. Inovativnost jedne od vinarija u opštini Ražanj jeste projzvodnja organskih vina koja je proširila publiku van granica Srbije. Vinarija Aleksandar Todorović u selu Lipovac i vinarija Čaša vina i priča u Pretrkovcu.

Vinarija Aleksandar Todorović

Naš prvi vinograd posadio je moj otac 1995, iste godine kad sam se ja rodio. Odrastao sam u ovim redovima. Među čokotima sam prohodao, igrao se, sve više učio, iz godine u godinu sve više i radio. Vinograd i ja smo rasli zajedno. Otkad znam za sebe, to je mesto kom pripadam. Zavoleo sam ovo što radim toliko da sam poželeo da naučim još više o tome, pa sam završio Poljoprivredni fakultet u Zemunu, odsek voćarstvo i vinogradarstvo. Gajenje loze i pravljenje vina polako su prestali da budu samo mala porodična strast, postali su ozbiljan životni poziv. Prvu samostalnu berbu imao sam 2017. Bio je to znak za mog oca Slavišu da može bez bojazni da mi prepusti da vodim i vinograde i vinariju. Temelje koje je postavio svojim iskustvom, nadograđujem svojim entuzijazmom iz dana u dan, razmišljajući stalno o inovacijama, poboljšanjima i daljem razvoju. Od samog početka nismo odstupili od ideje da pravimo prirodna vina – iz sopstvenih zasada koje gajimo organski, a prirodi prepuštamo da vodi glavnu reč i u podrumu.

Vinarija Čaša vina i priča

Vinarija Čaša vina i priča je osnovana 2014-e godine u selu Pretrkovac, opština Ražanj. Vinarija je dobila ime po celokupnom doživljaju ispijanja vina jer smatramo da je za jedno vino potrebno i društvo, lepa atmosfera i da je ispijanje vina jedan kompleksan doživljaj koji se pamti. Kako smatramo da je svaka berba priča za sebe, tako smo i našim vinima, shodno berbi, dali imena Prva priča, Druga priča, Treća priča…do 101-e priče! Jedna berba, jedna priča! Odabirom sorte Panonija, Departmana za vinogradarstvo iz Novog Sada, da bude “noseća” sorta grožđa iz koje dobijamo vino, eksperimentisali smo i sa sortom Prokupac kroz vino Pro Roze 2015, kao i sa Merloom koji negujemo u 2016-oj godini. Vinograd od 1ha se nalazi u Ražanjskom vinogorju i deo je regiona Tri Morave.

Od marta 2017  godine, vinarija  ima kapacitet za posetu do 30 turista, konferencijsku salu i salu za degustaciju – pravo mesto za uživanje

Poljoprivredno gazdinstvo STAMBOLIĆ

Svoj mali brend nazvali su „Taština kuhinja“, ne bez razloga.

– Ime „Taština kuhinja“ nije slučajno, pošto je tašta Slavica glavna u preradi džemova, slatka i zimnice.

Ipak, kako to i dolikuje, naš domaćin je glavni za proizvodnju rakije i to dunjevače. Kažu da nema bolje rakije u Srbiji nego od Stambolića, a ko proba čarolije iz „Taštine kuhinje“ postaje njihov obožavatelj zauvek, bilo da je reč o ajvaru, ljutenici, soku od paradajza, sirupu od zove, džemu od šljive, slatku od jagoda, vinu od kupina… U prilog kvalitetu govori i zid u porodičnoj kući pun diploma i priznanja. Ko god da je probao kaže da su proizvodi vrhunski, o čemu svedoči bezbroj komentara na Dejanovoj Fejsbuk stranici.

Šta je suština dobre dunjevače? Puna zrelost ploda i obavezno uklanjanje semenske lože. Mnogi to ne rade, ali to i te kako utiče na aromu.

Bazeni Stević

U seoskom ambijentu prepunom zelenila odlične pristupačnosti nalaze se bazeni „Stević“. Ovaj objekat u Starom Bračinu poseduje i restoran i bar kraj impozantnog bazena. Organizuje grupne i individualne posete i tradicionalne obroke kapaciteta do 50 gostiju. Od specijaliteta kuće u ponudi je Miloševa sablja (delikates od mesa i povrća), sve vrste roštilja, pečenja i ispod sača, rolovane prasetine, tradicionalna jela (punjene paprike, sarme i drugo) ali i internacionalna kuhinja.

Borina koliba

Vitoševac je naselje u opštini Ražanj udaljen 14km od autoputa E75 i 70km od prvog aerodroma (Niš). Iznad sela prostiru se prostrano brdsko planinska lovišta Velika reka i Bukovik. U srcu bukove i četinarske vegetacije gde stanuju divlja svinja, srna, vuk , lisica, nalazi se Borina koliba.
Ako želite biti gost u krilu majke prirode, Borina koliba će dočarati tu magiju. Smeštaj usred šume, prepun detalja, omogućava da se osećamo kao deo bajke. Domaća hrana i čaroban ambijent pruža idealne uslove za odmor, rekreaciju, čas kuvanja tradicionalnih jela ili organizovani lov. Specijaliteti naše kuće se su jela i peciva iz crepulje ispod sača kao lokalni brend (Ražanjsko crepuljarstvo).
Okolina pleni jedinstvenošću koloritnog pejzaža, planinskih staza i neponovljiv tunel (nekada pruga) dužine oko 2km koji vodi do Timočkog regiona.
Upotpunite svoj boravak obilaskom lokalnih vinarija i obližnjih banja (Soko banja, Jošanica, Ribarska banja).

Etno kuća Hrebeljanović

Etno kuća Hrebeljanović se nalazi u samom Ražnju. Svojim gostim nudi udoban smeštaj u prijatnoj atmosferi i bogat izbor tradicionalnih jela prpremljenih isključivo od lokalnih domaćih proizvoda. Specijaliteti kuće su: praseće pečenje, pihtije, popova sarma, palačinke u šatou, lepinje iz crepulje i drugo. Dobro došli…

Kafana Proleće

Kafana Proleće se nalazi u samom Ražnju, u prelepom ambijentu. Svojim gostim nudi bogat izbor jela sa roštilja. 

Restoran MiS

Restoran „Mis market“ nudi domaći i internacionalni meni kao i usluge raznih vrsta keteringa. Ljubazno osoblje i prefinjen ambijent je lična karta ovog restorana koji može ugostiti do 100 ljudi.